Hoeve 't Oud Kasteel

Beschrijving

Hoeve " 'T OUD KASTEEL" (zie houten naambord) langs de Molenvaart. Gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne).

Wellicht kan deze site geïdentificeerd worden als de burcht of het kasteel van Lampernisse, die bewoond werd door de heren van Lampernisse. In 1538 werd deze burcht vernield, in 1565 werd de site nog eens vernield door de Geuzen.

Deze site is archeologisch geprospecteerd als een site van verdwenen bewoning. Hierbij wordt ze omschreven als een site met twee woonzones, bewoond vanaf de 12de eeuw. Vondsten van vol- en laat-middeleeuwse keramiek. Een bron van 1717 omschrijft de hoeve als "hofstede, synde voor desen een casteel met den hooghen wal, chyngelen ende 't nederhof" (zie Rijksarchief Brugge). Als site aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), doch zonder duidelijke omwallingen. Op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1861, 1883, 1911) is de site weergegeven met omwallingen en de vermelding " 't Oud Kasteel Ferme".

Op vandaag hoevesite met deels bewaarde omwalling (gevoed vanuit de Molenvaart), onder meer L-vormig stuk ten westen van het boerenhuis. L-vormige omwalling ten oosten van het boerenhuis nog aangeduid op actueel kadasterplan. Mogelijk duiden deze sporen een voormalig opperhof aan. Omwalling ten noorden van de nutsgebouwen nog aangeduid op het actueel kadasterplan.

Ten zuiden, beeldbepalend volume van het boerenhuis, in zijn huidige vorm grotendeels daterend uit de 18de eeuw. Witgekalkte, verankerde baksteenbouw van vier traveeën onder pannen zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen, links aansluitend lager huisgedeelte) + twee opkamertraveeën onder hogere nok (Vlaamse pannen). De opkamer is afgewerkt met aandaken met vlechtingen, kraagstenen en topstukken (de rechter zijgevel is niet gekalkt). Tegen de achtergevel lagere keuken onder lessenaarsdak. Gewijzigde rechthoekige muuropeningen. De oude muuropeningen zijn echter deels traceerbaar zie rondbogige ontlastingsboog van het kelderraam in de erfgevel.

Bewaard gekasseid voorerf. Bij dit voorerf sluit een kleine 19de-eeuwse stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen) aan. Neerhof met ten oosten stalling onder zadeldak, uit de jaren 1920. Ten westen, 19de-eeuwse stalling. Verankerde baksteenbouw (in achtergevel 8-vormig anker) onder zadeldak (Vlaamse pannen), zijgevels met radvormige uilengaten. Bewaarde ankerbalkconstructie.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Lampernisse, nr. 4, f° 45 r° (voorlopige klassering).
  • VANDENBERGHE G., Herontdekking van een cultuurlandschap. Het Zannekinpad in Lampernisse, in Nikolaas Zannekin en de Slag bij Kassel 1328-1978, s.l., 1978, p. 85.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn