Boerenburgerhuizen of handelshuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Oudlandpolders van Lampernisse

Beschrijving

Boerenburgerhuizen of handelshuizen van de jaren 1920, gelegen binnen het beschermd landschap van de Oudlandpolders van Lampernisse (M.B. van 30.01.2002, ook te Alveringem en Veurne). Deze huizen worden gekenmerkt door de aansluitende stallingen en de tussenliggende muren met kettingen en ringen voor de dieren, verwijzend naar de veemarkt die tot 1971 wekelijks plaatsvond tussen half september en eind november. Wellicht gaat het om voormalige woningen van veehandelaars.

Nummer 23: eenvoudig burgerhuis uit de jaren 1920. Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk, mooi uitgewerkte kroonlijst. Rechts sluit een bakstenen muur aan met ringen en kettingen, onderbroken door erftoegang met ijzeren hekken (aan een wegbocht). Rechts sluit hierbij een roodbakstenen stalling onder pannen zadeldak en witbeschilderd houtwerk aan.

Nummer 27: burgerhuis van twee bouwlagen uit de jaren 1920. Gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, bewaard houtwerk. Links sluit een verbouwde stalling aan.

Nummer 29: ruim boerenburgerhuis en handelshuis, mogelijk vroeger café zie puilijst. Hoofdvolume van twee bouwlagen, lager aansluitend volume met opkamer, afgelijnd door verzorgde gootlijsten. Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk, kelderramen met ijzeren stijlen. Rechts sluit een geelbakstenen muur aan onder ezelsrug en met ringen en kettingen, in het midden doorbroken door ijeren hekken.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn