Tervatebrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tervatebrug

Beschrijving

Restant van roodbakstenen bruggenhoofd en metalen leuning van de voormalige Tervatebrug. Voor het eerst aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (1850). De draaibrug Tervate wordt een eerste maal op 19 oktober 1914 door de Belgische genie en een tweede maal in mei 1940 door de Franse militairen opgeblazen. In plaats van de ijzeren ophaalbrug uit het interbellum te reconstrueren, wordt na de Tweede Wereldoorlog een houten ophaalbruggetje gebouwd dat in 1970 vervangen wordt door de huidige betonnen boogbrug op een achthonderdtal meter ten noorden van het oude bruggetje.

• BUFFEL C., VANDENKERCKHOVE A. 1964: Stuivekenskerke, Langemark, 43, 64.
  • LANNOYE B. 1991: Stuivekenskerke: de moeite waard, Diksmuide, 19.