Wederopbouwhoeve De Walhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Walhoeve

Beschrijving

Zogenaamd "DE WALHOEVE", zie houten naambord. Verzorgde wederopbouwhoeve van de jaren 1920 met losse opstelling. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Ten noorden, hoger gelegen boerenhuis met ten noorden U-vormige omwalling. Roodbakstenen volume onder verspringende zadeldaken met links opkamertravee onder lagere nok. Ten zuiden, evenwijdig met de straat, schuur- en stalvleugel met schuurpoort onder verhoogde overstek en behouden houtwerk (openvallende ramen). Typerende wederopbouwkenmerken: veralgemeende toepassing van tuitgevels als aandaken op schouderstukken met muurvlechtingen en bij het boerenhuis rechthoekige muuropeningen gevat in korfboognissen met beluikt en geschilderd houtwerk met kleine roedeverdeling. Voorts hoogopgaande schoorsteenvolumes met opengewerkte schouwmond onder zadeldakje.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn