Huis De Slotele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Slotele

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Huis "De Slotele", voormalige patriciërswoning uit de 16de-17de eeuw met mogelijk oudere kern,  weergegeven als breedhuis op kaart van A. Sanderus (1641-1644) (breedhuis ?).

Breedhuis in laatgotische stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Links, twee opkamertraveeën met half ondergrondse kelderverdieping. Onbeschilderde verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; arduinen onderdorpels. Kroonlijst op klossen. Middentraveeën bekroond door bakstenen puntgevel met vlechtingen afgeboord. Stenen topbekroning (1931) met leeuw en het wapenschild van de stad Damme. Rechthoekige muuropeningen, per travee gevat in geprofileerde segmentboognissen. Getoogd dakvenster voorzien van 18de-eeuwse bakstenen omlijsting met oren. Ontlastingsbogen boven openingen van begane grond en opkamer. Houtwerk met roedeverdeling en nieuwe luiken. Rechts, lage tudorboogvormige ingang; houten deur met deurklopper. Erboven, vernieuwd rechthoekig bovenlicht. Arduinen trap (twee treden). Kelder afgedekt door tongewelf waarvan oorspronkelijke toegang vanaf de straat vermoedelijk in uiterste linkertravee. Tegen de oostelijke zijmuur van de opkamer, gotische schouw met figuratief uitgewerkte rechtstanden. Tudorboogvormige doorgang in binnenmuur met natuurstenen onderbouw.

Aan de oostzijde erbij aansluitend, éénlagig bakstenen bijgebouwtje onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen) met segmentboogdeurtje.

• DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 158.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme-Gloucestershire, 2003, p. 49.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda