Herenhuis De Roos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis De Roos

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kattestraat. Huis "De Roos", half vrijstaand herenhuis opgetrokken circa eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (1834).

Oorspronkelijk vrijstaand herenhuis met bijgebouw aan noordzijde, gelegen op een groot ommuurd domein tussen de Kerkstraat (oost), Kattestraat (noord), Sint-Jansstraat (west) en Burgstraat (zuid). Volgens kadaster in 1848 afsplitsing van kleine annex aan de zuidzijde door de toenmalige eigenaar Joannes Franciscus Turgy, ontvanger te Damme (thans deel van nummer 29). Op het einde van de 19de eeuw wordt het huis bewoond door Jacobus Dombrecht, burgemeester van Damme. Volgens iconografische bronnen komt eind 19de-begin 20ste eeuw (vóór 1911) vermoedelijk huidig uitzicht tot stand, onder meer nieuw gevelparement en houtwerk, twee dakkapellen gevelsteen met voorstelling van een roos. In 1971 wordt de grote tuin gehalveerd voor bebouwing langsheen de Kerkstraat (nummer 29) en de noordzijde van de Burgstraat.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); dakkapellen (leien/pannen) bekroond door houten hoofdgestel met ruitmotief onder rondboogfronton. Roodbakstenen lijstgevel op hoge geschilderde en gecementeerde plint; geprofileerde en geschilderde houten kroonlijst op consoles met dropmotief. Gebruik van arduin voor doorlopende dorpels, onderdorpels, sluitstenen en gevelsteen met afbeelding van roos in penant tussen vierde en vijfde travee. Decoratieve veelkleurige tegelfries onder kroonlijst. Centrale travee benadrukt door natuurstenen balkon op consoles met fraaie buikvormige gietijzeren balustrade, thans witgeschilderd. Segmentbogige muuropeningen waarin thans witgeschilderd houtwerk met roedeverdeling in bovenlichten (gekleurd glas); dito toegang met deels beglaasde en van ijzeren hekwerk voorziene vleugeldeur; gedeeld bovenlicht. Nieuwe rolluiken op begane grond. Arduinen trap (twee treden). Voetschraper. Langsheen de Kattestraat, bewaarde verankerde éénlagige achterbouw onder pannen lessenaarsdak en tuinmuur voorzien van steunberen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. 521.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, 1848/3, 1966/8, 1971/5.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Damme, 1848/44-45, 1966/111-112, 1971/37.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 32-33.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Gloucestershire, 2003, p. 48.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda