Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Twee woonhuizen, nummer 30 voorheen gekend als "'t Trompetje", vermoedelijk teruggaand op één groot diephuis met dubbele trapgevel en ondiepe zijaanbouw weergegeven op stadsplannen van Marcus Gerards (1562) en J. Blaeu (1649) en als dusdanig aangeduid op het primitief kadasterplan (1834). In de loop van de 19de-20ste eeuw opgedeeld in twee panden. Thans nummer 30 ingericht als restaurant, nummer 32 als boekenwinkel met aansluitend pand in de Pottenbakkersstraat.

Enkelhuizen van twee maal drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat; respectievelijk Vlaamse en mechanische pannen); nummer 30 met zijaanbouw van één travee onder platte bedaking. Thans geschilderde hoge bakstenen trapgevels (acht treden) op licht overkragende schouderstukken; hoge zwartgeschilderde plint. Muurankers in zijgevel van nummer 32. Arduinen onderdorpels. Getoogde muuropeningen, voorheen nummer 30 met één rondbogig zoldervenster. Vernieuwd houtwerk (T-ramen), nummer 32 met kleine roedeverdeling. Deur met getoogd bovenlicht. Enkele keramische reliëfs aan de gevel bij nummer 32.

• Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek ACL, nr. B141622.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 26.