• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Haaks ingeplant éénlaagshuis, licht vooruitspringend ten opzichte van de rooilijn, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw zie huidig volume aangeduid op primitief kadasterplan (1834), mogelijk met oudere kern, zie bebouwing weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778). In latere fase vergroot en uitgebreid met evenwijdig doch iets lager bijgebouw aan zuidzijde.

Gelegen op driehoekig perceel, palend ten noorden aan de toegangsweg naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het kerkplein, ten zuiden aan de bakstenen omheiningsmuur van de kerk. Ommuurde tuin aan zuid- en westzijde. Verankerde, grotendeels witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder twee parallelle zadeldaken (nok haaks op straat; Vlaamse pannen), links uitlopend in lessenaarsdak. Twee puntgeveltjes waarin rechthoekige muuropeningen; rood-wit geschilderd houtwerk met grote roedeverdeling; beluikt zoldervenster in top van zuidelijk bijgebouw. Nieuwe, deels beglaasde deur met gestileerd ijzeren hekje en bovenlicht. Kleine natuurstenen mascaron ingewerkt in noordgevel. Beide delen verbonden door bakstenen muurtje waarin kleine toegang.

• Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek ACL, nummer B141639.
  • DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 168.