Twee kazematten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee kazematten

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Gelegen ten zuidoosten van de kerk en naast nummer 50. Twee kazematten aan weerszijden van de weg. Oorspronkelijk gelegen aan weerszijden van de Onze-Lieve-Vrouwepoort, samen met de Sint-Antoniuspoort één van de twee resterende middeleeuwse stadspoorten als toegang tot de 17de-eeuwse Spaanse garnizoensstad, zie grondpatroon gemarkeerd in het wegdek door middel van donkere basaltkasseien. Fungeren vermoedelijk als soldatenverblijfplaats of opslagruimte voor wapens, munitie of levensmiddelen. Kazemat aan westzijde thans ingericht als onderkomen voor vleermuizen (overwinterplaats) beheerd door de Belgische Natuur- en Vogelreservaten. Herstelwerken in de jaren 1980 (zie ook kazemat, Haringmarkt). Van tongewelven voorziene rondboogvormige bakstenen constructies, half verdoken onder met grassen en kruiden begroeide ophogingen; segmentboogvormige toegang. Aan oostzijde van de Kerkstraat, kazemat met sporen van rondboogopening en recente éénlagige aanbouw; aan westzijde achterzijde met licht getoogde opening tussen twee lage afgeschuinde steunberen.

• BALLEGEER J., Gids voor de Zwinstreek, Nieuwkerken-Waas, 1999, p. 97.
  • DEVLIEGHER L., Damme in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 31.