Smidse en herberg Platheule

Beschrijving

Restaurant "Platheule", voormalige oude smidse en herberg met zelfde benaming uit de eerste helft van de 19de eeuw, weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845). Gelegen in de bocht aan de brug over het Zuid-over-de-Lievegeleed of het Geleed, gegraven in 1387 als ontwateringskanaal dat de hoofdwatergang ten zuiden van de Lieve met het Zwin nabij Sluis verbindt; mondt uit in het Lapscheurse Gat na de vorming ervan in 1583.
Langgestrekt, éénlagig volume van zes traveeën met aansluitend schuurgedeelte rechts. Lage aanbouw onder lessenaarsdak rechts. Verankerde en geschilderde baksteenbouw met zwart geschilderde, deels gecementeerde plint onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Oculus in westzijpuntgevel. Getoogde en beluikte muuropeningen; thans uiterste venster rechts gewijzigd in deur. Poort onder houten latei; bovenlicht met roedeverdeling. Vernieuwd schrijnwerk. Nieuwe windwijzer.

• VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme-Gloucestershire, 2003, p. 96.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda