Kleine Mariakapel bij de Kapelhoeve

Beschrijving

Kleine Mariakapel aan de ingang van de "Kapelhoeve", gebouwd door de familie Govaert in 1945, als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bruine bakstenen muur afgedekt met pannen zadeldakje. Segmentbogige nis, beglaasd en betralied, met beeldje van Maria. Arduinen plaat met gebeiteld opschrift "O.L.V. VAN GENADE B.V.O. LANGS DEZEN WEG ZET OP NEN VOET OF ZEG: MARIA WEES GEGROET".

Kleine hoeve met losstaande witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen), zijnde boerenhuis met daarachter bakhuis-zomerkeuken en met in zijn verlengde en stalvolume. Gebouwen dateren van midden of tweede helft 19de eeuw; boerenhuis naar verluidt gedateerd op zolder "1847".

• BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, nr. 2, 2004, p. 47.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 23.