Neogotische kapel voor Sint-Jozef

Beschrijving

Neogotische kapel voor Sint-Jozef, horend bij het ten westen gelegen landgoed. Sinds begin 19de eeuw is op deze plaats een kapel aanwezig. De huidige kapel werd gebouwd in 1870 voor de familie Verhulst, die sinds 1775 eigenaars waren van het goed en reeds in 1827 investeerden in het herstel van de kapel. De kapel is waarschijnlijk een ontwerp van baron Jean-Baptiste de Béthune, die in opdracht van de familie Verhulst in de jaren 1860-1870 de bouw van het nabijgelegen neogotische kerkdorp Vivenkapelle coördineerde.

Rode bakstenen kapel onder leien zadeldak met aandaken. Voor- en achtergevels zijn puntgevels met schouderstukken, afgeboord met arduinen strook, vooraan bekroond door arduinen kruis; IHS-monogram in natuurstenen veld. Spitsboogvormige muuropeningen, mooi uitgewerkte dubbele houten deur met beglazing, venster in achtergevel met neogotische traceringen en ingevuld met gebrandschilderd glas. Interieur met gepleisterde muren, houten spitsbooggewelf en gele tegelvloer. Fraai neogotisch altaar met IHS- en MR-monogram. Beeld van Heilige Jozef, links en rechts tegen achterwand uitgewerkte consoles.

• BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 59.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2003, p. 84.