Langgestrekte hoeve Pickavet

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Amelinsbrugstraat. Hoeve "Pickavet" of "IJzeren hekken", mooi voorbeeld van een langgestrekte hoeve, echter teruggaand op een site met omwald kasteel en neerhof die opklimt tot in de 16de eeuw, zie aanduiding van de site op de kaart van Pourbus uit 1561-1571.

Historiek

De site van kasteel op een omwald opperhof met ten zuiden daarvan een neerhof in een ruime boomgaard voor op begin-18de-eeuws kaartmateriaal. Het kasteeldomein wordt "Pyckevet" genoemd en behoort toe aan Schramme, een renteniersfamilie uit Brugge. De weergegeven hoevegebouwen komen wellicht overeen met het huidige noordelijke gedeelte van de hoeve, zijnde boerenhuis met brede achterliggende opkamer, ingesloten door schuurgedeelte en paardenstal. Rechts aansluitend, stalgedeelte dat tot voor kort op het dak "1764" gedateerd was. Deze situatie wordt grosso modo weergegeven op het Primitief kadasterplan van 1834, aangevuld met een bakhuis ten westen van het boerenhuis. In de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelt de site zich tot de huidige configuratie, met afbraak van het kasteeltje in 1878 en uitbreiding van de hoeve met stallen, houten schuur en wagenhuis in 1886 (zie kadastergegevens). Het bakhuis wordt midden 20ste eeuw verbouwd tot lage varkensstallen. Eind 20ste eeuw worden de beplankte schuur en wagenhuis afgebroken na stormschade, om plaats te maken voor een nieuwe loods.

Beschrijving

Hoeve van het langgeveltype gelegen ten oosten van een onverhard, met gras begroeid erf. Ten noorden van de hoeve bevindt zich een verheven, deels omgracht vierkant terrein, het vroegere opperhof waarop tot eind 19de eeuw een landhuis was gelegen.
Witgekalkte baksteenbouw onder lang, pannen zadeldak met doorlopende nok. Woonstalhuis van vijf traveeën met opvallende haakse hoogkamer met steunberen tegen achtergevel waarin bewaarde moer- en kinderbalken. Woonhuis met rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met bewaard schrijnwerk. Links, aansluitend schuurtje, rechts aansluitende paardenstal met typerende rondboogdoorgang met afgeschuinde kanten. Rechts aansluitend, koeienstal met kleine stalvensters en gedeelde staldeuren; opklimmende laaddeur naar hooizolder; datering met glanzende zwarte dakpannen slechts deels bewaard. De beplankte eenbeukige schuur en het wagenhuis die het zuidelijke uiteinde van de langgevelhoeve vormden, zijn afgebroken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief kadasterplan Oostkerke, sectie D, blad 3 (1834).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkerke, 1878/2, 1886/32, 1943/72, 1950/9, 1984/8.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 2242b: Figuratieve kaart van de watering van Groot-Reigarsvliet (Sie. 128-132), met aanduiding van wegen, waterlopen, secties en parochiegrenzen, 49,2 x 62,9 cm, kopie naar een 18de-eeuwse kaart [1715], in 1794 behorende tot Mabesoone G.J.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 2244: Figuratief plan van de dijk van het oude 'Swene', behorend tot de watering van Groot Reigarsvliet, en van de landerijen, eigendom van het klooster van Jacobinessen, de kerk van Oostkerke, etc., 51,9 x 35,3 cm, opgemaakt door J. Verplancke en Pierre Gilliodts, G.J. (1748).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1129: Figuratieve kaart van een kasteel en hoeve met landerijen, Pyckavet genoemd, in de watering van Groot Reigarsvliet (secties 127, 128, 130-132)..., eigendom van Ignatius van Tours, later de hr. Cortals, 129,5 x 57 cm, opgemaakt door P.E. Maelstaf G.J. (circa 1800), kopie naar het origineel van 11 juni 1749.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 573: Kaart met de watering van Eiensluis en Groot-Reigarsvliet, tussen de Zeedijk, het kanaal van Brugge naar Oostende, ..., met aanduiding van dorpen, banen, waterlopen. Kopie naar François Lobberechts en François Verplancke (1766).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1170: Figuratieve kaart van landerijen in de watering van Groot Reigarsvliet (sectie 128)..., eigendom van het klooster van Rijke Claren te Brugge, de parochie van Sint-Gillis, etc. , 54 x 42,2 cm, opgemaakt door J.F. Lammeire (eind 18de E), kopie naar origineel uit 1781.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Watering van Blankenberge, nr. 1108: Kaart van landen gelegen te Oostkerke, in de watering van Groot Reigarsvliet, 128ste begin, in het bezit van de Schieter (18de E).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 519: Kaart met de watering van Groot-Reigarsvliet, met aanduiding van de grenzen van de parochies, straten, waterlopen enz. Kopie gemaakt door L.F. van de Pitte (1799).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1128: Figuratieve kaart van een kasteel en hoeve met landerijen, Pyckavet genoemd, in de watering van Groot Reigarsvliet (secties 113, 127, 129)..., eigendom van Jean Schramme, 67 x 140,5 cm, opgemaakt door L.F. van de Pitte (april-mei 1823).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 2214: Algemene gedrukte kaart van de geünieerde wateringen van Eiensluis en Groot-Reigarsvliet, ...38,6 x 47,5, opgemaakt door J. Drubbele, G.J. van het Brugse Vrije ... (1838).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1223: Figuratieve kaart van bezittingen in de Watering van Groot Reigarsvliet (secties 125-128, 130-133), eigendom van Juffr. Marie, Anne en Rose Macqué, 39,2 x 144,7 cm, opgemaakt door L. Lucq G.J. (kopie 19de E), naar het origineel uit 1839-1840.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1160: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in de Watering van Groot Reigarsvliet (secties 113, 128, 129), eigendom van Honoré d'Hanins de Moerkerke, 67,2 x 57,2 cm, opgemaakt door van de Pitte (kopie 19de E), naar het origineel uit 1840.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Watering van Blankenberge, nr. 1133: Kaart van een hofstede, Pyckavet genaamd, gelegen te Oostkerke, in de watering van Groot Reigarsvliet, 113de, 127ste, 128ste begin ..., in het bezit van Jan Schramme, opgemaakt door L.F. Vande Pitte (1841).
  • DE KEYSER R., Zo was Oostkerke, s.l., s.d., s.p.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 166 (Langenhoek 164).
  • TERRYN C., De houten schuur van het Hof van Sijsele. Graanschuren in Damme en omstreken, Damme, 2005, p. 81.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda