Hoeve 't Westhof

Beschrijving

" 't Westhof", in kern 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen, dat zijn naam kreeg omwille van zijn ligging ten westen van het kasteel van Oostkerke. Als pendant, op de Krinkeldijk nummer 1, de 18de-eeuwse hoeve " 't Oosthof".
Hoeve met losstaande witgekalkte bakstenen bestanddelen met gepekte plint, op een met gras begroeid erf met gekasseide stoepen, dat van de straat afgesloten wordt met een hek, geflankeerd door twee knotwilgen. Ten oosten, een moerbeihaag.
De haakse vleugel met woonhuis en voormalig stalgedeelte is het oudste. Woonhuis van vier ongelijke traveeën en twee opkamertraveeën onder hogere nok; voor het woonhuis, een ommuurde stoep. Rechts aansluitend stalgedeelte bij woning betrokken. Ten westen van de woning, een zomerkeuken met bakhuis. Haaks op de woning, aan straatkant het erf afsluitend, 19de-eeuwse schuur en stal.

• DE KEYSER R., Zo was Oostkerke, s.l., s.d., s.p.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 166 (Dorp 61).

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda