Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Stoofweg. Onze-Lieve-Vrouwkapel of "kapelletje van Bolakker", opgetrokken in 1954 in opdracht van de familie De Deyne-Van Nevel voor de behouden terugkeer van hun zonen van de 18-daagse veldtocht van het Belgisch leger in 1940. De kapel is gelegen in het gehucht "Ten Hille" zogenaamd naar de Hillemeers en de voormalige gelijknamige historische hoeve, beide gelegen aan de westzijde van de Stoofweg.

Bakstenen kapel onder zadeldak (mechanische pannen), deels omhaagd en omringd door enkele bomen, toegankelijk via centraal gekasseid toegangspad. Topvoorgevel op natuurstenen negblokken, doorbroken door rondboogdeur.

Eenvoudig interieur met onder meer houten overwelving en tegelvloer; betegeld altaar waarboven kleine rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind; glasramen met geometrisch motief in glas in lood. Binnenin gedenksteen met opschrift : "TER NAGEDACHTENIS VADER MOEDER DE KINDERS AUGUST DE DEYNE-VAN NEVEL".

• BALLEGEER J., Gids voor de Zwinstreek, Nieuwkerken-Waas, 1999, p. 97.
  • VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 18.
  • VERSTRAETE D., Het hof "Ten Hille" op Sijsele, in Bos en Beverveld, jaarboek 1973, nr. 7, p. 7-15.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda