Kosterwoning van de parochie van Vivenkapelle

Beschrijving

Voormalige kosterwoning van de parochie van Vivenkapelle, gebouwd in neogotische stijl in 1870, zie datering in contrasterend metselwerk op uitgewerkte schoorsteenaanzet in de linkerzijpuntgevel. Keuze voor neogotische bouwstijl in aansluiting met het neogotische complex van kerk, pastorie en kloosters, dat in de jaren 1860 in Vivenkapelle werd gerealiseerd (zie Bradericplein 16A, 18, 20 en 22). Verankerde rode baksteenbouw onder gecombineerde pannen zadeldaken met uitgewerkt dakvenster. Breedhuis opgenomen in de lintbebouwing, uitgebouwd als combinatie van lijstgevel van twee traveeën links en een puntgevelrisaliet met Brugse travee. Segmentbogige vensteropeningen, korfboogdeur waarboven nis met Mariabeeld.

• Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Dossier DW/00387 en Archief nummer 262.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda