Parochiekerk Sint-Amelberga

Beschrijving

Hoger gelegen, niet-georiënteerde driebeukige hallenkerk met omringend kerkhof begrensd door bakstenen muurtje. Neogotisch kerkgebouw van 1857 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Pierre Nicolas Croquison, gedeeltelijk vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) en gerestaureerd in 1924. Bedehuis opgetrokken ter vervanging van de 11de-eeuwse Romaanse kerk die herhaaldelijk verbouwd werd.

Kerkhof met verschillende 19de-eeuwse arduinen grafmonumenten, een arduinen piëta en twee bewaarde gietijzeren kruisen. Aan de straatzijde, gravenparkje met oudstrijdersgraven, tevens gedenksteen met kruis voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (Eerste Wereldoorlog).

Hallenkerk met driebeukig schip van vijf traveeën, koor van één brede en één smalle travee en driezijdige sluiting. Zuidelijke sacristie. Lage westertoren met vierkante plattegrond.
Rode baksteenbouw met typisch gebruik van arduin voor afzaten, maaswerk en dekplaten. Leien zadeldaken, zuidzijde van het koor, eveneens bedekt met leien.
Westertoren van drie geledingen onder ingesnoerde spits bekroond door ijzeren kruis en torenhaan. Toren gemarkeerd door haaks op elkaar geplaatste versneden hoeksteunberen. Spitsboogvormige muuropeningen, vensters met neogotisch traceerwerk. Verdiept portaal. Bovenste geleding met galmgaten met neogotisch traceerwerk en torenuurwerken.
Schip en koor geritmeerd door versneden steunberen en spitsboogvensters op afzaten.

Interieur. Bepleisterde en beschilderde wanden geritmeerd door spitsboogvormige scheibogen op bundelpijlers rustend op arduinen bundelsokkels.
Overwelving door kruisribgewelf opgevangen door halfzuiltjes met goudbeschilderd Corinthisch kapiteel. Koor overwelfd door straalgewelf. Zwarte marmeren vloer. Gedenksteen met vermelding van architect P.N. Croquison in houten tochtportaal met gekleurd glas in lood. Toren met mangat.

Mobilair.
Altaren: neogotisch, opengewerkt hoofdaltaar met houten tabernakel, Christus aan het kruis geflankeerd door twee engelen. Zuidelijk zijaltaar, neogotisch houten altaar met beeld van de Onze-Lieve-Vrouw. Noordelijk zijaltaar in dezelfde stijl, hier met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.
Twee neogotische biechtstoelen.
Neogotische eikenhouten preekstoel met op de kuip voorstelling van de evangelisten met hun symbolen. Het klankbord hangt thans boven de doopvont. Arduinen doopvont met koperen deksel.
Verschillende beelden o.m. van de H. Theresia, het Heilig Hart, de Heilige Antonius, de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en vermoedelijk van de Heilige Lucia.
Glasramen met voorstelling van de geboorte van Christus in het koor.

• JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 49-50.
  • ROOSE-MEIER B., VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Kortrijk II, Brussel, 1979, p. 24-25.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

De Sint-Amelbergakerk werd in 2008 onttrokken aan de eredienst. Er werd een project uitgeschreven voor een artistieke transformatie van de kerk. Het project van de Amerikaanse kunstenares Ellen Harvey werd bekroond. De kerk werd volledig gestript en omgevormd tot gecontroleerde ruïne, die binnen de dorpskern haar plaats heeft als multifunctionele gemeenschapsruimte. Meer informatie over dit project en een foto van de huidige toestand zijn terug te vinden op: http://crkc.be/kunstkerk-bossuit en http://mozaiekbrabant.com/post/102519560887/leren-van-de-zuiderburen-kerk-herbestemd-tot.