erfgoedobject

Station Avelgem

bouwkundig element
ID
79248
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79248

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Avelgem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Station Avelgem
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Avelgem
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig station, thans Gemeentelijk Atelier voor Visuele Kunsten Avelgem (GAVKA), tevens deels gebruikt door het Rode Kruis.

Station gelegen op de lijnen 83, 85 en 87. Eertijds belangrijk punt in het goederenvervoer tussen steden en gemeenten met een niet te onderschatten industriële activiteit: Gent, Oudenaarde, Kortrijk, agglomeratie Rijsel en Basècles. Te Avelgem was er een aftakking naar het textielbedrijf Leurent. De lijnen 83-87 (Ronse-Kortrijk) dateren van 1869. De lijn 85 werd aangelegd van 1881 (Avelgem-Herseaux) tot 1893 (Herseaux–Wattrelos in Frankrijk) en vormt aldus de schakel tussen lijn 86 (Gent-Oudenaarde/Leupegem–Basècles/Carrières) en de lijn 83 (Avelgem-Kortrijk via Zwevegem). De lijn 85 werd reeds in 1956 gesloten voor reizigersvervoer en in 1975 voor goederenvervoer. Tussen Herseaux en de Franse grens stopte het vervoer in 1931.

Landelijk, voormalig stationsgebouw van het "Wederopbouwtype" door de staat gebouwd in 1924 naar ontwerp van architect P. Ongenae, dit ter vervanging van een station van 1869-70 (gebouwd door de Société Générale d'Exploitation, die de lijn exploiteerde). Centraal gedeelte van één bouwlaag. Rechts daarvan woning van twee bouwlagen. Bijgebouwtje voor sanitair en lampisterie. Langgerekt gebouw onder afgewolfde bedaking (pannen). Helrode baksteenbouw, geleed door plaatselijk gebouchardeerde natuursteenbanden (Basècles?). Plint van natuurstenen gebouchardeerde blokken. Asymmetrische gevelindeling. Getoogde gekoppelde muuropeningen; arduinen aanzetstenen en dorpels. Deur gevat in klein voorgeplaatst portaal onder lessenaarsdak. Typerend schrijnwerk in de bovenlichten van de muuropeningen aan de straatzijde. In voor- en zijgevel, tegeltableau met opschrift "AVELGEHEM".

  • AFDELING Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/01939.
  • DE BOT H., Stationsarchitectuur in België, deel I, 1835-1914, Turnhout, 2002, pagina 136 en deel II, 1914-2003, Turnhout, 2003, pagina's 47 en 58-59.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Station Avelgem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79248 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.