Walhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Walhoeve

Beschrijving

Zogenaamd Walhoeve, zie westelijke zijpuntgevel. Historische hoeve aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) bestaande uit twee volumes. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) vermeld als Fermes De Motte, met volledig omwald boerenhuis. Heden slechts deels bewaarde omwalling ten noorden. Ten noorden van het erf op een mote gelegen boerenhuis. Witgekalkte verankerde baksteenbouw onder licht uitzwenkend pannen zadeldak. Linkervleugel van drie traveeën en anderhalve bouwlaag en rechtervleugel van vier traveeën en één bouwlaag. Getoogde en rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Deuren gevat in nis. Achtergevel gekenmerkt door twee rondbogen. Links, lager aanpalende vleugel onder lessenaarsdak.
Ten oosten en zuiden recentere nutsgebouwtjes.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie