Kasteeldomein d'Heye

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel d'Heye

Beeldbepalend en imposant landhuis zogenaamd "Kasteel d'Heye".
Gelegen te midden van park aan de straat afgezet door gewitte bakstenen muur op gepikte plint. Muur geritmeerd door steunberen. Aflijnende muizentandfries. Centrale poort met korfbogige doorgang naar huis in het park (nummer 568).
Volgens de kadastrale gegevens worden in 1860 verschillende gebouwen afgebroken en wordt een nieuw volume opgetrokken. In 1896, 1910 en 1912 wordt het gebouw systematisch uitgebreid. In 1957 werd het kasteel ingericht als schoenenfabriek van de gebroeders Cnudde uit Berchem (Oost-Vlaanderen). In 1965 wordt het pand uitgebreid tot het huidige volume.

Eclectisch pand met elementen uit het neoclassicisme, zie rechthoekig en evenwichtig opgebouwd volume met benadrukt middenrisaliet. Leien mansardedak doorbroken door dakkapellen. Met schijnvoegen gecementeerd parement op grijsgeschilderde plint.
Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk (kunststof).
Centraal polygonale toren onder peerspits. De toren wordt reeds weergegeven op tekening van Serafijn Vermote (1812-1815) en werd in 1860 geïntegreerd in de toenmalige nieuwbouw.

Dwars op de straat ingeplante hovenierswoning (conciërgewoning?). Dubbelhuis aanknopend bij de Engelse cottagestijl, zie fries in pseudo-vakwerk en de centrale travee met open spant. Grote rechthoekige vensters; ramen met kleine roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 208: Oorspronkelijke aanwijzende tabel, Kerkhove, artikelnummer 170.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Kerkhove,1860/1, 1896/2,. 1910/1,1912/1/1965/4.
  • WELLENS M., Serafijn Vermote. De streek van Kortrijk 1813, Tielt, 1984, p. 60.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Kasteelpark

Het kasteel d'Heye is gelegen in een park in landschappelijke stijl, gedomineerd door een vijver waarvan de aanleg al te zien is op de eerste topografische basiskaart (c. 1862). Een recentere, meer formele tuin werd aangelegd op de plaats van de vroegere moestuin.

• Topokaart 1903-1912: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 3de herziening 1903-1912, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto 2019 (winter), Kerkhove [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 1 juni 2022).

Auteurs: Claeys, Dries