Hoeve Blauwe poorte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Blauwe poorte

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Blauwe poorte". Hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als Blauwe Poort, bestaande uit losse bestanddelen binnen ovaalvormige omwalling. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) eveneens aangegeven als Ferme Blauwe poort en met gelijke opstelling binnen omwalling. Heden grosso modo gelijke opstelling. De hoeve was lange tijd eigendom van de familie de Gellinck d'Elseghem.

Lange westelijke erfoprit afgezoomd door bomen en aan de straat gemarkeerd door bakstenen kapelletje op cirkelvormige plattegrond. Deels behouden omwalling ten noorden. Ten zuidwesten van het erf boerenhuis, ten noorden dwarsschuur en ten zuiden stalvleugel. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Deels gewitte gevels. Imposant boerenhuis van twee bouwlagen. Dak bekroond door klokje. Deur in opvallende omlijsting van zwarte en rode baksteen. Achtergevel gemarkeerd door recente uitbreiding.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie