Lourdesgrot in het Rotsebos

Beschrijving

Lourdesgrot in het zogenaamde "Rotsebos" onder meer met sparren, rode beuk, esdoorn, acacia en eiken.

De grot in het "Rotsebos" werd aanvankelijk in 1880 (volgens Gids voor Vlaanderen echter reeds in 1873) door mevrouw Cassiers ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes opgericht. Volgens genoemde gids zou het de eerste grot in België gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zijn. Wellicht werd het "Rotsebos" met de Lourdesgrot net als de rest van het "Bos van Houthulst" vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 heropgebouwd.

Het bos is toegankelijk via de zogenaamde Rotsewegel, aan de straatzijde gemarkeerd door witgeschilderde betonnen palen. Langs deze wegel, een drietal kapelletjes op ijzeren paal, Mariale beeldjes, onder meer met volgende opschriften: "OLV VAN FATIMA BESCHERM ONS AVE MARIA UIT DANK", "OLV VAN BIJSTAND UIT DANK 1936" en "HART VAN MARIA BVO".

Tevens een aantal ommegangkapelletjes uit de jaren 1960: roodbakstenen kapelletjes met rondboognis waarin bas-reliëfs van keramiek (gesigneerd M. Mollion) met Mariale thematiek, onder meer de "Zeven Weeën" en de "Vijftien Mysteries" waarvan de uitbeelding in keramiek.

Centraal in het bos: Lourdesgrot met inscriptie "STEEN UIT DE ROTS VAN LOURDES (FR)" rond vooruitstekende steen, beschilderd beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in nis, met daarrond bidplaats met banken. Aan de achterzijde is de grot begroeid. Links voor de rots, arduinen bak met kraantjes waarboven dito muurtje met opschrift: "GAAT DRINKEN AAN DE FONTEIN EN ER U WASSEN" (gesigneerd Gesquière, Houthulst), rechts hiervan hekwerk met arduinen pijler waarop opschrift "MARIA".

• BAELDE G. 1988: Bijdrage tot de geschiedenis van het ontstaan van de parochie en van de eerste kerk van Houthulst, in: Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 28 (iconografie).
  • DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, s.l.
  • S.N. 1959: Dit is West-Vlaanderen. Steden-gemeenten-bevolking, Brussel, deel I, 572-576 (iconografie).
  • VANDEPUTTE O. 1995: Gids voor Vlaanderen. Toeristische en culturele gids van de Vlaamse gemeenten, Tielt, 565.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn