Duitse betonnen militaire post

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie bij boerderij Heugstraat 14, op het gehucht 'Ronehoek', iets ten zuiden van de Ronebeek, op circa 500 meter ten oosten van de Iepersteenweg en op circa vijf kilometer ten westen van Houthulst. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische achtergrond

Duitse betonnen constructie die deel uitmaakte van de Roonehoek-Riegel, net ten oosten van de Brabantlinie, die hier de Duitse eerste linie vormde. Rondom deze boerderij werden doden begraven, op Duitse militaire stafkaarten aangeduid met 'Van Nieuwe-Stede Soldatengräber'.

Beschrijving

Vrij hoge, bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan en toegang aan de oostelijke zijde. Het dak loopt iets naar het zuiden af. Het beton is deels gegoten tegen een houten bekisting, deels tegen bakstenen: hiervan zijn afdrukken te zien in de noordelijke buitenmuur.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, september 1917.

Bron: WOI Relict (1598): Duitse betonnen constructie Heugstraat (Houthulst - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele