Klooster, kapel en schooltje van de zusters van Sint-Vincentius à Paulo van Gits

Beschrijving

Klooster, kapel en schooltje van de zusters van Sint-Vincentius à Paulo van Gits, daterend uit de wederopbouwperiode. Het klooster en de kapel zijn als dusdanig nog niet aangeduid op de opeenvolgende kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1866, 1883 en 1911). De vestiging van deze zusters te Jonkershove dateert dus vermoedelijk uit de wederopbouwperiode.

Aan de straat gelegen complex met voortuintje met laag bakstenen muurtje: rechts kloostergebouw uit de jaren 1920 en links kapel, naar verluidt van 1954.

Klooster: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met rechts dakschild. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-profielen met rozet. Bewaard houtwerk met kruisindeling en kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Achterliggende haakse klassenvleugel uit de jaren 1920-1930: grote rechthoekige vensters onder betonnen lateien.

Links, kapel van circa 1954. Sierbaksteen onder leien zadeldak met klokkentorentje. Spitsbogige venstertjes met (natuur)stenen aanzetstenen en ijzeren traliewerk. Dito portaal benadrukt door tuitgeveltje met kruisbekroning, nis met beeld Onze-Lieve-Vrouw.

Interieur: eenvoudige witgeschilderde eenbeukige kapel. Altaar benadrukt door bakstenen boog.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Aanvullende informatie

Op 08/09/1954 werd de eerste steen gelegd van de kapel en op 22/04/1955 werd de eerste Heilige mis gecelebreerd in de kapel. In 1922 begon men met de heropbouw van de verwoeste woningen. In 1923 kon men het woonhuis van de zusters en de school betrekken. In 1929 had men reeds 3 lagere klassen en een bewaarschool en in 1935 werden er 2 lokalen bijgebouwd.
  • Ingescande tekst over het klooster, ANONIEM, Jonkershove, vroeger en nu, s.d., s.l.