Duitse bunker

Beschrijving

Duitse bunker bij de boerderij op adres Schrevelstraat 6, op bijna drie kilometer ten noorden-noordwesten van het gehucht Jonkershove, in landelijk gebied. De bunker staat voor een schuur, ten zuiden van de boerderijgebouwen en is zichtbaar vanaf de straat.

Historische achtergrond

Het gaat om een stevige Duitse en goed uitgeruste bunker, die mogelijk fungeerde als commandopost. Opmerkelijk is de hoekige vorm van de toegangen en de schuine vensteropeningen. Deze maatregelen dienden waarschijnlijk als extra bescherming. Mogelijk werden de vensteropeningen ook gebruikt voor het versturen van lichtsignalen.

Volgens de bewoner stond de boerderij voor de oorlog aan de oostelijke zijde van de bunker. Het is mogelijk dat de bunker deels ingebouwd was in een bestaand gebouw, wat mede de soms onregelmatige vorm verklaart.

De constructie was gelegen tussen de Brabant-Linie en de Klerken-Stellung, net ten zuidoosten van een Artillerie-Schutz-Stellung, die noordoost-zuidwest georiënteerd was en beide stellingen met elkaar verbond. Vermoedelijk fungeerde deze bunker als commandopost voor deze artilleriestelling.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie met nagenoeg rechthoekig grondplan, grosso modo L. 13 x Br. 5m. Aan de noordelijke zijde is een bijkomende verstevigende muur aanwezig, met grillige vorm. Aan de westelijke zijde is er een betonnen uitsteeksel. Het beton is versterkt, onder meer met ronde wapeningsijzers die her en der te zien zijn. Aan de noordelijke en oostelijke buitenzijde is het grootste deel van het beton gegoten tegen takkenwerk. De rest is grotendeels gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de constructie is ongeveer anderhalve meter dik.

Aan de oostelijke zijde zitten twee deuropeningen, die via een hoekige gang toegang verschaffen (als extra bescherming). Bij de toegangen is er telkens een kleine ruimte. De drie vensteropeningen zitten relatief hoog en lopen naar binnen toe schuin naar beneden af. Bij één vensteropening is aan de buitenzijde nog een deel van een houten kader waarneembaar.

Binnen zijn er drie grotere ruimtes te onderscheiden. Er zijn talrijke uitsparingen voor houten latten aanwezig, die er merendeels nog insteken. Er zijn meerdere nissen van diverse groottes aan de oostelijke zijde aanwezig.

• Documentatiecentrum in Flanders Fields Museum, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, september 1917.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele