Huis Bona Dies

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Bona Dies

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dudzele

Beschrijving

Huis zogenaamd "BONA DIES", zie opschrift. Eerste vermelding in documenten van 1544. In 1677 omschreven als een "hofstedekin" en in 1744 als "met een huis van plaisance dat op 't erve staat". In 1802 omschreven als "een Kasteelgoed, genaemd Bona Dies ... binnen de prochie Dudzeele". Huidig uitzicht is volgens het kadaster het resultaat van verschillende uitbreidingen onder meer in 1877 en 1930.

Vrijstaande woning met hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Twee opkamertraveeën. Verankerde baksteenbouw met bouwnaad tussen hoofdvolume en de twee opkamertraveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Hoofdvolume met sporen van oudere muuropeningen met onder meer geblokte omlijsting en rondboogvormig boogveld. Volume met opkamer, sporen van oudere muuropeningen, onder meer met natuurstenen kozijnconstructies. Zijgevel met rechthoekig beluikte muuropeningen in rondboognis met afgeschuinde dagkanten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: mutatieschetsen, Dudzele, 1836/11, 1877/13, 1930/15, 1984/9.
  • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 501-502, nummer 74.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, 1970, p. 48.