Hoeve De Waterhofstede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Waterhofstede

Beschrijving

Historische hoeve "De Waterhofstede" wordt voor het eerst vermeld circa 1680. Hoeve staat met opvallende L-vormige plattegrond met boerenhuis - stal - schuur reeds weergegeven op een kaart van 1707. Tussen 1707 en eind 18de eeuw uitbreiding van de stalvleugel. Volgens kadaster circa 1855 bouwen van het bakhuis. Onverhard erf met stoep van kasseien.

Boerenhuis, witbeschilderd boven een gepekte plint, verankerde baksteenbouw op L-vormige plattegrond van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Dwars op het hoofdvolume hoogkamer met aan weerszijden een steunbeer.

Schuur en stal. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, in twee fasen tot stand gekomen. Oudste deel 18de-eeuws. Centrale schuurdoorrit.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: mutatieschetsen, Dudzele, 1863/19, 1888/31.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 343; Kaarten en plannen, Watering Blankenberge, nummer 759.
  • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 609, nummer 865.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, 1970, p. 49 (hier onder nummer 6).