Stadspomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadspomp

Beschrijving

Stadspomp, in 1889 door de Weertse pompenmaker Knapen gegoten. Geprofileerde, buisvormige pomp met basement, zwengel en bak. Buiten het perron op de Markt stonden er in Hamont nog drie stadspompen, namelijk op de hoek van Stad en Hoogstraat, op de hoek van Brouwers- en Hoogstraat en in de Kerkstraat bij de waterput.

In 1887 besloot de gemeenteraad om op de drie bestaande waterputten zo'n pomp te plaatsen. In 1956 werd het exemplaar op de hoek Hoog- en Brouwersstraat omwille van wegenwerken afgebroken. De pomp kwam vervolgens in het Openluchtmuseum van Bokrijk terecht, maar werd daar nooit geplaatst.

In 1999 kreeg de stad de pomp terug en plaatste ze in de Kerkstraat.

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, 150, afb. p. 151.

Auteurs: Pauwels, Dirk