Teutenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Teutenwoning

Beschrijving

Langs het kanaal Bocholt-Herentals gelegen, alleenstaande woning, mogelijk teutenwoning met herberg- en ook winkelfunctie. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen) tussen aandaken met schouderstukken en topstukken, van de tweede helft van de 19de eeuw, daar niet aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Verankerd bakstenen complex, aan straatzijde op gecementeerde plint; vernieuwd houtwerk en aflijnende overhoekse muizentand. Voorgevel met licht getoogde, eertijds beluikte muuropeningen op hardstenen lekdrempels, de deur in een gecementeerde omlijsting. Linker zijpuntgevel met drie gelijkaardige vensters en rechter zijpuntgevel met twee rechthoekige keldergaten en vier licht getoogde vensters; op zijpuntgevel aan kanaalzijde, inscriptie: WINKEL, waarschijnlijk aangebracht ten tijde van het echtpaar Nulens-Exelmans of mogelijk nog ouder en verwijzend naar een voormalige winkelfunctie. Achtergevel met rechthoekig aangepast venster en originele haakse aanbouw onder van een recente dakkapel voorzien zadeldak (mechanische pannen), met rechthoekige aangepaste muuropeningen en ten zuiden twee originele korfboogpoorten. Aansluitende recente aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten).

• Het Liller Heem, 13, 1995, p. 98-111, afb. van het huis op p. 100.

Auteurs: Pauwels, Dirk