Kiosk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kiosk

Beschrijving

Eertijds een tijdelijk podium dat telkens opnieuw werd afgebroken. In 1908, bouw op de plaats van een voormalige bakstenen pijler met bolbekroning, boven op de gedempte drink- en waspoel voor het vee, ten behoeve van de in 1887 opgerichte plaatselijke fanfare zogenaamd Nut en Vermaak. In 1908, inhuldiging.

Centraal opgestelde, achtzijdige kiosk. Bakstenen sokkel met hardstenen hoekblokken; gecementeerde trap tussen breukstenen muurtjes. Onderling door een balustrade van takken verbonden boomstammen dragen een rieten bedaking met acht dakschilden, geprofileerde houten daklijst en analoge lantaarn met ijzeren lier als bekroning. Binnenin, bepleisterde en witbeschilderde overkluizing, rustend op houten balken; acht radiaal aangebrachte ijzeren trekstangen.

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaarten op p. 10, 39 (voormalige bakstenen pijler), foto’s op p. 79, 81.
  • KLEUTGHEN A., Een eeuw “Nut en vermaak” in Overpelt. Kroniek van een muziekmaatschappij, Overpelt, 1987, p. 17-18, 23, 24-26, foto’s op p. 24 (kiosk in opbouw)-25, 49, 82, 92, 123 en tegenover p. 54.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, prentkaart en foto nrs. 31-32 (kiosk in opbouw), 56, 62.

Auteurs: Pauwels, Dirk