Teutenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Teutenhuis

Beschrijving

Voormalig teutenhuis van de textielteut J.M. Peeten en zijn zoon A. Peeten, burgemeester van 1932 tot 1953.

Alleenstaande dorpswoning met dubbelhuisopstand; drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) tussen aandaken met schouder- en topstukken, uit eind 19de - begin 20ste eeuw, enkele jaren geleden gerenoveerd.

Het woonhuis maakte deel uit van een groot complex, bestaande uit een ruime binnenkoer met toegangspoort en aangrenzende gebouwen. De eigendom strekte zich uit over de gehele breedte van het Marktplein. Mogelijk op de Ferrariskaart (1771-77) en zeker in de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek al vroegere bebouwing voor.

Recent volledig bepleisterde en beschilderde, verankerde baksteenbouw op plint met twee betraliede rechthoekige keldergaten; gebruik van recente hardsteen voor deklijsten, trap en diamantkopsluitsteen bij deuropening; vernieuwd houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst op dito consoles. Voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en middenrisaliet met puntgevelvormige bekroning voorzien van getrapte schouderstukken, topstuk en rondboogvenstertje; verbindend baksteenfries. Voor het overige getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels.

Eenvoudiger zijpuntgevels, de rechter met rechthoekige muuropeningen en gelijkaardig opgevat, lager inspringend origineel aanbouwsel met aflijnende dubbele overhoekse muizentand en één eertijds beluikt rechthoekig venster aan straatzijde. Rechts aansluitende recente pijlers, waartussen dito ijzeren poort.

Achteraan over heel de achtergevel, recente haakse aanbouw met garage.

• S.N., Historische dorpswandeling Eksel, brochure, Hechtel-Eksel, 2001, p. 5.