Lourdesgrot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lourdesgrot

Beschrijving

Door een oude linde beschaduwd en door een hulsthaag omgeven Lourdesgrot. Ze zou zijn opgetrokken in 1920 door de familie Hendrik Vangansewinkel-Vanderheyden.

Er kunnen twee redenen bestaan hebben voor de bouw. Ten eerste zou de grot kunnen zijn opgericht ter nagedachtenis van Leo Vangansewinkel, die in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelde te Eggewaartskapelle. Een tweede reden zou een dankbetuiging kunnen zijn vanwege Hendrik en zijn echtgenote voor een lang en gelukkig huwelijksleven. Eertijds, toen op de drie dagen vóór Ons-Heer-Hemelvaart, de kruisprocessies nog door de velden trokken, ging de tweede, op dinsdag, altijd vanaf de kerk richting grot, waar even halt werd gehouden.

In 2000, renovatie door buurtbewoners. Breukstenen constructie. Op pijler van snelbouwsteen, granieten plaatje met inscriptie: ERKENTENIS AAN/ OL.VROUW VAN LOURDES/ H. VANGANSEWINKEL/ EN KINDEREN/ MEI 1920.

Op houten plaatje in de grot: LEO VANGANSEWINKEL/ GEBOREN TE LINDE DEN 13 MAART 1893/ GESNEUVELD TE OUD-STUYVEKENS-/ KERKE DEN 29 JULI 1915/ VOORZIEN VAN DE H. SACRAMENTEN. Gipsen of waarschijnlijker cementen beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en de Heilige Bernadette.

• De zeven torens, 7, 1992, p. 9.
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 91.