erfgoedobject

Klein burgerhuis

bouwkundig element
ID
80671
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80671

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klein burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In de volksmond zogenaamd Klein huis, in correlatie met het nabijgelegen pand zogenaamd Groot huis. Breedhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), naar verluidt van 1902. Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek al oudere bebouwing voor.

Vooraan bepleisterde en beschilderde, van imitatievoegen voorziene, verankerde baksteenbouw met twee ronde betraliede keldergaten; grotendeels bewaard houtwerk, doch vernieuwde deur. Centrale ijzeren inscriptie: PARVA APTA (een klein, geschikt huis, of: kleine dingen zijn geschikt), naar de oorspronkelijke tekst op kasteel de Donnéa in Guigoven, waarboven lauwerkrans van 1994. Typerende hoeklisenen met paneelwerk. Zeer licht getoogde muuropeningen op kordon vormende lekdrempels, in geprofileerde omlijstingen met oren en paneelwerk; recent glas-in-lood in bovenlichten en dito ijzerwerk ter ondersteuning van bloembakken. Eenvoudiger zijpuntgevels met vlechtingen, de noordelijke blind, de zuidelijke met rechthoekige bovenvenstertje. Dito, met een rechte muizentand afgelijnde achtergevel met licht getoogde muuropeningen, waarvan één aangepast.

Achteraan, parallel dienstgebouwtje onder lessenaarsdak (kunstleien), met rechthoekige muuropeningen en recente haakse verbindende aanbouw richting woonst. De gang tussen dit klein huis en het hoekhuis (Kerkstraat nummer 21) is nog steeds te zien zowel op het kadasterplan van 1845 als in de bouw in situ.

  • Dat Stedeken Peer, 31, 2000, p. 87-88.
  • LAUWERS P., Meegedeelde gegevens, Peer, 2001.
  • STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 185-186, afb. 23 (met eigenaarsgeschiedenis van het voormalige pand).

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klein burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80671 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.