erfgoedobject

Café In 't Groene Woud

bouwkundig element
ID
80718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80718

Juridische gevolgen

Beschrijving

Volgens J. Geuns (1996) bestaande sinds 1850. Naast het huis was vroeger, tot omstreeks 1960, een kegel- en beugelbaan aangelegd. Er was een stal met twee voederbakken en een grote schuur waar in de winter gedanst werd. Hoek- en diephuis met enkelhuisopstand; drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op de vest, Vlaamse pannen), in zijn huidig uitzicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw(?); mogelijk ouder in kern, daar op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plaats reeds een langgestrekt gebouw voorkomt.

Bepleisterde en witbeschilderde baksteenbouw op dito zwartbeschilderde plint; gewone en krulankers, al dan niet met gekrulde spie; grotendeels bewaard houtwerk. Van imitatievoegen voorziene voorgevel met beneden eertijds beluikte, rechthoekige muuropeningen op recente hardstenen lekdrempels; deur in vlakke omlijsting. Lange zijgevels met aflijnende rechte muizentand en deels aangepaste, deels eertijds beluikte, rechthoekige muuropeningen op bepleisterde en beschilderde lekdrempels. Achtergevel met rechthoekig uilengat. In het verlengde, latere (?) lagere, analoog afgewerkte aanbouw onder mank zadeldak (dito pannen), met twee recente garages aan de Bokterstraat. Achteraan het erf, ten noordoosten, drie oude esdoorns.

  • De zeven torens, , 1996, p. 89-93, ill. van Steven Wilsens.
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 30.
  • STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 55, afb. 7 op p. 59.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café In 't Groene Woud [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.