• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Rijhuis met geknikte voorgevel van thans vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien) met gecementeerd oostelijk aandak met schouderstukken en schouw als topstuk, in kern mogelijk teruggaand tot de tweede helft van de 17de eeuw, confer steile dakhelling en krulankers met dito spie. Dit pand, met voormalig achterhuis zogenaamd Diest, behoorde toe aan de burgemeestersfamilie Ghijbels.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw; vernieuwde ramen, doch behouden geprofileerde kroonlijst op dito consoles met bolversiering. Geprofileerde puilijst en aflijnende daklijst. Eerste bouwlaag met winkelpui uit de tweede helft van de 20ste eeuw en originele korfboogpoort in linker travee; doorgang met recente houten zoldering. Rechthoekige bovenvensters uit de 19de eeuw in geprofileerde omlijstingen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met centrale versiering bestaande uit rocailles, bladwerk en vruchten; fraai paneelwerk op borstweringen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, boven de vensters en uiterst rechts; eenvoudige ijzeren leuningen. Eenvoudiger, enkel gecementeerde westelijke zijpuntgevel en vier traveeën tellende achtergevel, laatstgenoemde met analoge poort en recente aanbouw onder plat dak. Achteraan links van het erf, recente garage onder lessenaarsdak (golfplaten). Verder achteraan, oude drukkerij van de familie Hendrix, sinds juni 2002 ter beschikking gesteld als hulpkerk naar aanleiding van de restauratie van de Sint-Trudokerk (203).

• De zeven torens, 17, 2002, p. 39.
  • STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 27-29 (met eigenaarsgeschiedenis).

Auteurs: Pauwels, Dirk