Villa

Beschrijving

Villa opgetrokken circa 1905 door Leon Leander Bekaert. Vandaag deel uitmakend van de industriële site (zie Bekaertstraat nummer 2). Gediversifieerde baksteenbouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl; leien zadeldak met dakkapellen. Rijkelijk uitgewerkte gevels door het gebruik van natuursteen voor onder meer portaal, boogvelden en balkons; sierankers.

Grosso modo rechthoekige plattegrond met lagere aanbouw rechts. Brede zijtraveeën oplopend in trapgevel; links licht overkragend en rustend op consoles met mascarons. Rechtertravee gemarkeerd door balkon. Natuurstenen kruisvensters onder meer drielichten met erboven boogvelden met cartouches. Ontlastingsbogen met natuurstenen aanzetstenen en als mascaron uitgewerkte sluitsteen. Verdiept portaal onder leien lessenaarsdak. Rondboogdeur in omlijsting van natuursteen en geflankeerd door twee getraliede zijlichten. Aan de straat later (zie prentbriefkaart) geplaatst ijzeren hek tussen bakstenen pijlers bekroond door arduinen ornament. Gevel zijde Bekaertstraat. Centrale, torenachtige uitbouw bekroond door leien schilddak. Trappenlicht.

Historiek bedrijf en bedrijfsgebouwen zie Bekaertstraat nummer 2.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1905/16.
  • BATAILLE J., Groot-Zwevegem in oude foto's, deel 2: van Sweveghem naar Zwevegem, Eeklo, 1995, p. 11.
  • S.N., Oud Sweveghem, Zwevegem, 1977, afb. 34.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie