Hoeve Diesvelt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Diesvelt

Beschrijving

Historisch belangrijke hoeve, in de 14de eeuw centrum van de gelijknamige heerlijkheid. Leen, afhankelijk van het Oudenaardse grafelijke leenhof De Stenen Man. De heren van Diesvelt dienden rechtstreeks verantwoording af te leggen bij de Graaf van Vlaanderen. De geschiedenis van de hoeve en de heren klimt op tot in de 14de eeuw. Voorheen was er eveneens een kasteel op de site, enig restant hiervan is naar verluidt een pijler in de kelder. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Chateau Distvelt", weergegeven zijn verschillende gebouwen binnen een omwalling. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) met herkenbare configuratie en walgracht aangeduid als "Chateau de Biesveld".

Nu hoeve met semigesloten opstelling. Gebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een gebetonneerd erf. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen brugje en in kern 18de-eeuws poortgebouw met aangesloten stalvleugel. Stal met rechthoekige muuropening met negblokken van Doornikse steen. Het sterk aangepaste poortgebouw draagt het wapenschild van de familie van den Broucke, eigenaars van de gebouwen van 1699 tot 1765. Vernieuwd woonhuis ten zuidoosten, schuur ten zuidwesten en voormalige stalvleugel, nu garage ten noordoosten. De omwalling bleef enkel ten zuiden en westen bewaard.

• VAN HULLE M., e.a., Groot-Zwevegem in oude foto’s, Otegem 1000, deel 3, 1998, Eeklo, p. 11-13.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie