Landhuis Klein Kasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Klein Kasteel

Beschrijving

Zogenaamd "Klein Kasteel". Eerste woonhuis van Vital Moreels opgetrokken op het einde van de 19de eeuw. Landhuis aanknopend bij de traditionele baksteenstijl. Aan de straat afgezet door ijzeren hek. Thans herbestemd als restaurant.

Breedhuis van vier plus één travee en twee bouwlagen onder leien mansardedak. Horizontale gevelgeleding door het druiplijstje en de doorgetrokken arduinen onderdorpels van de bovenvensters. Middenrisaliet afgelijnd door hoekbanden. De begane grond wordt bekroond door fronton met medaillon. Zijtraveeën met panelen van cementtegels. Rondbogige en getoogde muuropeningen in omlijsting van rode baksteen. Rechts, toren van drie geledingen onder hoogopgaand schilddak met vorstkam. Horizontale gevelgeleding door muurbanden van simili-natuursteen. Ten westen dwars ingeplant lager koetshuis; twee getoogde poorttraveeën en één deurtravee. Horizontaal geaccentueerd parement door de muurbanden van zwarte baksteen en de aflijnende bakstenen muizentandfries en panelenfries met cementtegels. Aansluitende muur geritmeerd door lisenen verbonden door fries. Ten oosten eveneens muur, geritmeerd door blinde rondboognissen.

• VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, p. 118.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie