Godshuis Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Zeven-Weeën

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Oude Gentweg 8. Voormalig godshuis "O.-L.-V. VAN DE ZEVEN WEEËN / 1654" zie geschilderd opschrift. Bestaande woningen in 1653 aangekocht door stichteres Maria de Damhouder en Joost van der Straeten en in 1654-1655 ingericht als godshuis, zie deels verweerde gevelsteen met (haast onleesbare) datering "1654" als sluitsteen van de deuromlijsting. In 1951: aanpassen van de oorspronkelijke, hoog geplaatste venstertjes tot huidige. 1979: verbouwen van huizen tot vier wooneenheden door architect E. Vyncke.

Samenstel van één hoekpand van één + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan Oude Gentweg, Vlaamse pannen) en rechts zes huisjes van één travee en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint.

Hoekpand met trapgevel (13 treden + topstuk); aanleunende schoorsteenschacht met rookmonden. Rechthoekige barokdeuromlijsting met zandstenen hoeken negblokken, druiplijst en bovendorpel op kleine consoles; aansluitend bolkozijn als bovenlicht. Afgeschuinde hoek uitlopend op een geprofileerde console. Zijgevel met haast gevelbrede trapgevel (9 treden + topstuk), rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond en met afgeschuinde dagkanten op de bovenverdieping. Zolderluik in geblokte rondboogomlijsting. Ramen met kleine roedeverdeling zoals voor het enige venster in de voorgevel. Rechts, aansluitende vleugel met nok parallel aan de straat; gevelrij gemarkeerd door zes trapgevels (8 treden + topstuk) waarvan de bedaking aansluit met het doorlopende zadeldak; dubbele schoorsteenschachten met afgeronde rookmonden. Telkens oorspronkelijke rondbogige zolderopening in geblokte omlijsting en nieuwe benedenvensters van 1951 weliswaar voorzien van afgeschuinde dagkanten naar gebruikelijk patroon. Achtergevels met korfboogingangen en vensters met afgeschuinde dagkanten.

In de tuin, kapel met tudorboogdeur en rechts twee korfboogvensters; interieur sinds 1740 bepleisterd.

• DE BRUYNE H., De godshuizen in Brugge, Roeselare, 1994, p. 60-61.
  • PENNINCK J., De godshuizen Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, in Brugs Ommeland, XIII, 1981, nummer 3, p. 175-182.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia