Hoekhuis

Beschrijving

Hoekpand van zes/ vier + drie traveeën (kant Braambergstraat) onder zadeldak (Vlaamse pannen, loodrecht op de Vismarkt), uit de tweede helft van de 17de eeuw. Sinds 1926 samengevoegd met aanpalend pand in Braambergstraat. Gerestaureerd in 1978 onder meer terugbrengen van begane grond naar 17de-eeuwse vormgeving. Verankerde, rood- oranjebeschilderde bakstenen trapgevel (12 treden + topstuk) met verhoogde begane grond; twee kelderluiken. Arduinen hoekblokken. Licht getoogde bovenvensters, op de tweede bouwlaag met afgeschuinde dagkanten en geblokte ontlastingsbogen. Begane grond met deels 17de-eeuwse pui: gekoppelde vensters met penanten en negblokken van zandsteen; voormalige inkom rechts is gedicht. De zijgevel is een lijstgevel met centraal getrapt dakvenster (5 treden + topstuk); kelder- luiken en vensters met afgeschuinde dagkanten, op bovenverdieping onder geblokte ontlastingsbogen.

Aan Braambergstraat. Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gedateerd "1674", zie jaarankers. Verankerde, roodoranjebeschilderde trapgevel (6 treden + topstuk) met verhoogde begane grond; kelderluik.

Interieur. Bewaarde balklagen en schaar- en nokgebinten.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 530/1926, nr. 419/1978.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 36 en 405.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia