Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee breedhuizen van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), uit de 17de eeuw, zie balklagen en dakgebinte. Gesplitst volgens spiegelbeeld in telkens twee woningen. Nummers 22 en 24 "Kunstige Herstelling" van 1994-1996 respectievelijk naar ontwerp van architect P. Verté en architect J. De Laere (Brugge). Verankerde en deels beschilderde, bakstenen lijstgevels op bepleisterde plint; tuitgevel met vlechtingen boven de middentraveeën. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten en strek en op de bovenverdieping soms onder ontlastingsboog. Twee gekoppelde zoldervensters in geblokte ontlastingsbogen. Nummers 22-24 met behouden luiken op begane grond en houtwerk met kleine roedeverdeling.

Interieur van nummer 22. Op begane grond, moerbalk met balksleutel op console met kapiteeltje en grote, bepleisterde 19de-eeuwse schouw met eiken voluutversiering op wangen.

Interieur van nummer 24. 17de-eeuwse balklagen met balksleutels; schaar- en nokgebinte met telmerk. Op zolder, spoor van grote rondboog in de gemene muur met nummer 26.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1624/1994.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, 1986.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 21 april 1992; Nota, 19 mei 1992; Nota, 5 september 1994; Nota, 13 september 1994.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 406.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia