erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
82196
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82196

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) op nieuwe cartouche boven de deur gedateerd "1680". In 1847, toen het pand volgens bouwaanvraag nog één geheel vormde met nummer 3 en het hoekpand met de Jozef Suvéestraat (nummer 4), wordt een opvallende barokdeur herleid tot huidige rechthoekige deur en de kruiskozijnen verwijderd op de bovenverdieping. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van "1973"-1976 - zie cartouche - naar ontwerp van architect L. Neyt (Brugge), onder meer wegnemen van de oorspronkelijke imitatienegblokken, vervangen van de vroegere lekdrempels door natuurstenen onderdorpels, herbouwen van de geveltop en toevoegen van de cartouche.

Verankerde, bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) met gebruik van arduin voor restauratie van plint, lateien en omlijstingen zoldervensters. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten en latei. Soortgelijk zoldervenster met geblokte ontlastingsboog; tussen twee ovale en één bekronende oculus, telkens blind en in een omlijsting.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 108/1847, nr. 1098/1972.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 429.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82196 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.