Kunstenaarswoning Jules Dobbelaere

Beschrijving

Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk één en drie traveeën en beide twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Opgetrokken in 1905 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge) als woonhuis van glazenier Jules Dobbelaere ter vervanging van ouder breedhuis, zie anoniem schilderij van vóór 1871 uit Groeningemuseum. Verankerde bakstenen trapgevels (5 en 7 treden + topstuk) met uitgesproken neobarok karakter getypeerd door het gebruik van euvillesteen voor de sierelementen zoals de geblokte boogfries op consoles, negblokken, kruisvensters, deuromlijsting enzovoort. In centraal boogveld, bas-reliëf met voorstelling van wijnlosser volgens Ballegeer verwijzend naar de mogelijke locatie van een tolhuis hier.

Interieur. Enkelhuisindeling met enfilade van salons met eenvoudige marmeren schouw en bewaard parket.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 237/1905.
  • Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Archief Architectenbureau Charels, Charels en Hamel, BE PAWV A/K./1141.
  • GEVAERT, E. 1910: Conversation, Bulletin des Métiers d'Art, 9.15, 457.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, onuitgegeven nota.