Saswachterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Saswachtershuis

• is aangeduid als beschermd monument Saswachterswoning

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Begijnhof van Brugge: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minnewater en omgeving

Beschrijving

Voormalig saswachtershuis, tot 1842 bij het aanpalende "Sas van Gent", zie Minnewaterpark. Oorspronkelijk laatgotisch breedhuis, vooruitspringend ten opzicht van nummers 11-12 en deels vrijstaand. Dubbelhuis van vier + één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw. Afgebeeld op een "Caerte figuratif… (sic)" getekend door beeldhouwer-architect H. Pulinx sr. in 1737. Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1920-1930 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge): gevel wordt in neo-Brugse trant hersteld onder meer rechthoekige deur vervangen door korfboogpoortje met bovenlicht, aanbrengen van lateien boven vensters, vernieuwen van ontlastingsbogen boven de topvensters van de zijgevel en verbouwing van de bijgebouwen. "Kunstige Herstelling" van 1939 naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge): sloop en herbouwen van de bijgebouwen aan tuinzijde.

Verankerde, bakstenen lijstgevel, gecombineerd met Euvillesteen als restauratiesteen in 1920-1930. Gevel afgezoomd door uitkragende tudorboogfries op kleine, in 1930 vernieuwde consoles ter hoogte van het entablement. Twee neogotisch getinte dakkapellen (in plaats van vier voorzien op restauratieplan van 1930. Korfboogingang met afgeschuinde dagkanten onder gedeeld bovenlicht met gekoppelde ontlastingsboogjes en open voeg. Kruiskozijnen met afgeschuinde dag- kanten, op begane grond onder dito gekoppelde ontlastingsboogjes. Vensters overal met glas in lood.

Linker zijgevel: dito kruiskozijnen, op begane grond onder nis afgesloten door twee spitsboognissen; op de bovenverdieping met ontlastingsboog met open voeg. In topstuk, een dichtgemetselde, een open en een beluikt bolkozijn; in linker travee, blind bolkozijn met oorspronkelijke middenstijl.

Rechter zijgevel bewaart voormalige, met natuursteen afgeboorde gleuf waarin de sluis zich eertijds bewoog. Voorts twee kleine vensters met vernieuwde latei en fijne rollaag. Verschillende sporen van oudere openingen. Veelhoekige schoorsteenschacht op rechthoekige basis.

Achterbouw in neobarok geïnspireerde stijl.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. DW002007.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 19/1865, nr. 147/1930, nrs. 639 en 695/1939.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juli 1977.