Poortgebouw en huis De Blauwe Steenput

Beschrijving

Poortgebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak (Vlaamse pannen) mogelijk uit de 16de eeuw, zie gevelsteen met opschrift "1530". "Kunstige Herstelling" van 1982-1985. Verankerde en beschilderde, bepleisterde lijstgevel, links afgeboord met imitatie hoekblokken en onder houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters op arduinen klossen en soortgelijke imitatie negblokken. Tudorboogpoort in zandstenen omlijsting met breed afgeschuind beloop en houten vleugeldeur leidt naar binnenkoer met 16de-eeuwse woning, grosso modo omringd door tuin. Oorspronkelijk gelegen op uitgestrekt domein, tussen 1884 en 1904 aan de kant van de Coupure deels ingenomen door zeven huisjes, waardoor drastisch verkleind. Huis zogenaamd "De Blauwe Steenput", bestaande uit twee parallelle diephuizen en ten noordoosten een dwarsvleugel. Hoofdvleugel: dubbelhuis van drie/één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met vrij gerestaureerde verankerde, bakstenen tuitgevel; rechthoekige openingen, op de bovenverdieping onder ontlastingsboog met open voeg. Tweede vleugel, vooraan afgewerkt als trapgevel (6 treden + topstuk) met gedichte rondboognis met afgeschuinde dagkanten. Dwarsvleugel van vier traveeën en twee bouwlagen met rechthoekige en rondboogvensters, waarvan enkele in bepleisterde omlijstingen met oren. Verschillende dakvensters met trap- of tuitgevels en rechthoekige openingen in accoladebogige of segmentboognissen met afgeschuinde dagkanten; tevens fraaie schoorstenen onder meer met geprofileerde of samengestelde schachten of afgewerkt met klezoren.

Interieur. Bewaarde moer- en kinderbalken, soms bepleisterd, soms op natuurstenen consoles, soms met sleutelstukken met fijn peerkraalmotief of nagels voorzien van een ijzeren plaatje, uitgewerkt als bloemblaadjes of vierlobbig. Voorts enkele schouwen uit de 19de eeuw. Bewaarde dakconstructies met schaargebinten. Nummer 19-23, huisjes van telkens twee traveeën, vormen qua gevel één geheel met poortgebouw van nummer 17.

• BEERNAERT B., CARDINAEL P., Open Monumentendagen. Een tuin is meer dan er staat, Brugge, 2002, p. 27.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 445.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia