erfgoedobject

Burgerhuis Hippodrome Brugeois

bouwkundig element
ID
82263
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82263

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hippodrome Brugeois
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige "HIPPODROME BRUGEOIS" zie beschilderd opschrift boven het rechter venster op de begane grond, refererend aan de renbaan die in 1893 achter het pand werd gebouwd naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge); omwille van onder meer moeilijkheden met brandvoorschriften werd ze in 1900-1901 gesloopt.

In zijn huidige vorm, breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, de eerste vier linker traveeën door middel van jaarankers gedateerd "1564". Bouwaanvraag van 1858 toont rechter aanbouw met poort, tijdens de "Kunstige Herstelling" van 1886 naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge) vervangen door een uitbreiding van twee traveeën met een later tot venster verbouwde poort die leidde naar de renbaan.

Verankerde, bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. Bouwnaad tussen tweede en derde travee; drie rechter traveeën uitgewerkt als trapgevel (7 treden + topstuk). Vijf oudste traveeën oorspronkelijk geritmeerd door gevelhoge traveenissen met kwartrond of afgeschuind beloop, eindigend op gekoppelde tudorboogjes en op een vlakke afsluiting in de middentravee van de trapgevel. Begane grond later verstoord door twee brede steekboogvensters; bewaarde strek maar gekoppelde ontlastingsboogjes uitsluitend in de twee linkertraveeën; huidige deur is een verlaagd venster. Bovenvensters onder strek, gekoppelde ontlastingsboogjes alleen in de middentravee van de trapgevel. 19de-eeuwse bovenramen met grote roedeverdeling. Sierlijke muurankers en smeedijzeren 19de-eeuwse windvaan. Zelfde ordonnantie op de bovenverdieping van de twee rechtertraveeën van 1886.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 158/1858.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 2 oktober 2000.
  • DEBRABANDERE F. 1990: De Brugse renbaan (1893-1900) "Hippodrome Brugeois", Brugge Die Scone XII, 11-13.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 445-446.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In 1998 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse Maatschappij voor de huisvesting (sinds 2006 Vivendo).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Hippodrome Brugeois [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82263 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.