Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Verankerde, bakstenen tuitgevel (nummer 59) met vlechtingen en een trapgevel (7 treden + topstuk), beide in 1919 naar ontwerp van architect M. Van Gheluwe (Brugge) herbouwd in lokale neobarokgetinte stijl met onder meer typerende speklagen van Euvillesteen, geblokte ontlastingsbogen met sluitstenen, een rondbogig zoldervenster en een deur met tussendorpel op consoles en een bolkozijn als bovenlicht. Groot benedenvenster, behouden in nummer 61 en in nummer 59 na 1919 verbouwd tot garagepoort.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 152/1919.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 466.