Dopsconvent

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dopsconvent

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Begijnhof van Brugge: buffer

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof, Brugge

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof: kapel en gebouwencomplex

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minnewater en omgeving

Beschrijving

Dopsconvent, in 1338 door Maria Dops gesticht ten behoeve van arme begijnen. Ten oosten van het huis van de grootjuffrouw, soort van beluik van vijf eenkamerwoningen, 15de-17de eeuw, toegankelijk via poortje. Restauratie in 1987. Huizen van elk twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gevel aan pleinzijde: per bouwlaag getrapte tuitgevel van één travee uit de 17de eeuw; rechthoekige vensters, op de begane grond met ontlastingsboog, zoldervenster, oorspronkelijk een bolkozijn, in rondboognis met afgeschuinde dagkanten, cartouche in het boogveld. Rechts tudorboogpoortje onder een rondboognis met afgeschuinde dagkanten en heiligenbeeld van Elisabeth van Thüringen of Adelheid van Vilich. Lijstgevels aan binnenkoer: eenheidsbebouwing volgens spiegelbeeldschema. De rechthoekige vensters, oorspronkelijk bolkozijnen, hebben afgeschuinde dagkanten en ontlastingsbogen. Korfboogdeuren met klein rechthoekige bovenlicht, afgeschuinde dagkanten. De dakvensters zijn niet oorspronkelijk.

Interieur. Bewaarde balklagen en dakconstructie met schaargebinten. Laatgotische schouwen met hoofdjes, in nummer 36 een spinde met ruitjes versierd met gotisch maaswerk.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, april 1976.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia