Aanhorigheid en loods bij Sint-Janshospitaal

Beschrijving

Voormalige aanhorigheid en loods, oorspronkelijk horend bij de 19de-eeuwse ziekenzalen van het Sint-Janshospitaal. Heden functie als toegang tot de site van het Sint-Janshospitaal. Volgens bouwvergunning van 1863 gebouwd naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) in plaats van een huis van twee traveeën met trapgevel en lage aanbouw. Volgens vermeld bouwplan aan straatzijde met een centrale ingangstravee van twee bouwlagen onder afgewolfd dak, geflankeerd door twee lage aanbouwen onder hellend dak en met omlijste segmentboogvensters. In het derde kwart van de 20ste eeuw verbouwd, zie huidige toestand: deurnaald gedateerd 1970. Achtergevel in dezelfde stijl opgevat als de 19de-eeuwse ziekenzalen (zie Mariastraat). Bakstenen puntgevel met middenrisaliet waarin beglaasde vleugeldeuren, op de begane grond geflankeerd door brede vensters onder I-balk, metalen balustrades. Brede recent aangelegde en gekasseide trap.

Interieur. Gietijzeren zuilen onder samengestelde houten balklagen met balkzolen.

• Stadarchief Brugge, Bouwvergunningen, nrs. 5 en 44/1863.