Godshuizencomplex Ondermarck

Beschrijving

Godshuizencomplex zogenaamd "Ondermarck", van 1903 naar ontwerp van architect J. Coucke (Brugge). Eenheidsbebouwing van zes lage huisjes, één geheel vormend met de nummers 19-22 van 1905 aan de Hendrik Consciencelaan. Eveneens aansluitend bij het "traditionele" godshuizentype: aaneenschakeling volgens spiegelbeeldschema van bakstenen enkelhuisjes van twee traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Markant dakvenster in tuitgeveltje boven het benedenvenster met natuurstenen dorpel, middenstijl en latei onder gekoppelde ontlastingsboogjes. Voorts gebruikelijke bouwonderdelen als gekoppelde rondboogdeuren, kleine bovenlichten, rondboognis in de top, telkens met afgeschuinde dagkanten. Eerder ongewoon is het afwerken van de lijstgevel met een onderbroken fries van rechte en overhoekse muizentand.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia